Ποιοί είμαστε

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Έναρξη του 4ου Κύκλου Ομιλιών της ΕΣΔΙΑΠΟΚ με την Δρ. Ν. Πάντζου (21/10) και τον Δρ. Στ. Λεκάκη (17/11)

Για μία ακόμη χρονιά, η ΕΣΔΙΑΠΟΚ διοργανώνει κύκλο ομιλιών σχετικά με τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Ο φετινός κύκλος θα ανοίξει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στις 12 μμ με την ομιλία της Δρ. Νότας Πάντζου (Τμήμα Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Νέων Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Πατρών) «Μικρά μουσεία σε δύσκολους καιρούς. Τι κρύβει το μέλλον;» στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη (Αγ. Ασωμάτων 31, Αθήνα).

Η ομιλία έχει στόχο να αναδείξει τις δυσχέρειες και τα εμπόδια που προκύπτουν κατά την προσπάθεια της δημιουργίας και διαχείρισης μικρών μουσείων, που στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους στην εθελοντική προσφορά. 

Σε αυτό το πλαίσιο θα εξετασθούν υπάρχουσες θεωρητικές προσεγγίσεις και θα παρουσιαστούν ανέκδοτες ιστορίες για την ίδρυση του  Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη (ΜΠΕΑΣ), τον σχεδιασμό της μόνιμης έκθεσής του και τη λειτουργία του. Μέσα από αυτό το παράδειγμα ενός μουσείου κοινότητας θα διερευνηθεί, επομένως, πώς συχνά οι δυσκολίες μπορούν να μετουσιωθούν σε ευκαιρίες χάρη στην ευελιξία, στην εφευρετικότητα και στο ενισχυμένο αίσθημα κοινότητας αυτών των φορέων.  

Θα προηγηθεί ξενάγηση στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη (ώρα έναρξης της ξενάγησης 12.00). Η δράση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση

Καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, παρακαλούμε να κάνετε κράτηση ηλεκτρονικά εδώ.


Η δεύτερη ομιλία του Κύκλου θα λάβει χώρα στις 17 Νοεμβρίου 2017 από τον Δρ. Στέλιο Λεκάκη (Newcastle University; Open University Cyprus) στα γραφεία της MONUMENTA (Παλλάδος 21, Ψυρρή). Η εισήγηση θα έχει τίτλο «Σε ποιον ανήκουν τα μνημεία; Μια ψηφιακή προσέγγιση»

Από τη δεκαετία του 1980 ένα σημαντικό μέρος της βιβλιογραφίας πολιτιστικών σπουδών προσανατολίστηκε στην επίλυση του -μάλλον αδιέξοδου- γρίφου περί ιδιοκτησίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναπτύσσοντας ουσιοκρατικά ή περισσότερο θεωρητικά επιχειρήματα. Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρώπη, σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, αν και δεν προσέφεραν πολλά στον εμπλουτισμό των προβληματισμών δημιούργησαν τις προϋποθέσεις, ώστε αυτοί να θεωρηθούν από διαφορετική σκοπιά και εν πολλοίς να ξεπεραστούν εν τοις πράγμασι. Η παρούσα ανακοίνωση θα εξετάσει το ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο του κεντρικού ερωτήματος, συζητώντας ιδιαίτερα το πεδίο των ψηφιακών εφαρμογών που κατακλύζουν πλέον την πολιτιστική επικοινωνία και ευρύτερα τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις ομιλίες είναι δωρεάν για τα μέλη της ΕΣΔΙΑΠΟΚ, ενώ για τους λοιπούς ενδιαφερόμενους ισχύει το συμβολικό αντίτιμο των 3 ευρώ για την ενίσχυση των δράσεων του Σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου