Dr. Jaime Almansa-Sánchez
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, 19.00 μέσω ‘Zoom’
Εγγραφείτε δωρεάν για να παρακολουθήσετε την ομιλία
Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του Θερινού Σχολείου του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Ίδρυμα Παρράσιας Κληρονομιάς σε συνεργασία με την Εταιρεία Συμβούλων Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΣΔΙΑΠΟΚ) συνδιοργανώνουν έναν κύκλο διαδικτυακών ομιλιών με στόχο τη φιλοξενία ειδικών και επαγγελματιών στο διεθνές πεδίο της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ομιλίες θα εστιάσουν στις σύγχρονες μεθόδους και προσεγγίσεις για την προστασία του πολιτισμικού και φυσικού τοπίου στην Μεσόγειο και στον κόσμο, με έμφαση στις αξίες και τις τοπικές κοινότητες.
Οι διαδικτυακές ομιλίες θα είναι ανοικτές σε όλους, ώστε οι ομιλητές/-τριες να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους με το ευρύ κοινό και τους/-ις ενδιαφερόμενους/-ες στον τομέα της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά την ομιλία θα ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των προσκεκλημένων και των διοργανωτών, κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό θα συμμετέχει με ερωτήσεις και σχόλια.
Σχετικά με τη διάλεξη:
Τι κοινό έχουν ένα ορυχείο στην Βόρεια Αργεντινή, ένα μολυσμένο ποτάμι στην Αιθιοπία, μία παρηκμασμένη αγροτική περιοχή ή αντίστοιχα μία υπερ-αναπτυγμένη περιοχή της Ελλάδας; Ακόμη και αν δεν είναι άμεσα ορατό, η αρχαιολογία άπτεται ποικίλων θεμάτων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τόσο το περιβάλλον όσο και τις τοπικές κοινότητες. Για μεγάλο διάστημα τέτοιου είδους ζητήματα είχαν δευτερεύοντα ρόλο ενώ παρά τη ριζική μεταβολή στο πεδίο κατά τη δεκαετία του ’80, ο αντίκτυπος της παραμένει ακόμη εν πολλοίς άγνωστος. Εξετάζοντας τις αστοχίες στη διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς, της εξουσιαστικής της δύναμης και μιας πιο συμμετοχικής προσέγγισης, θα συζητήσουμε πως η αρχαιολογία μπορεί να ασκήσει άμεσα θετικότερο αντίκτυπο.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή:
Ο Dr. Jaime Almansa-Sánchez είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Institute of Heritage Sciences, CSIC, στην Ισπανία ενώ έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως σύμβουλος διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η έρευνα του εστιάζει στο ευρύτερο πεδίο της δημόσιας αρχαιολογίας (public archaeology). Αυτό το διάστημα μελετά τη διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο. Ως έμπρακτος υποστηρικτής της ελεύθερης πρόσβασης, είναι επιμελητής του JAS Arqueología, ενώ έχει δημοσιεύσει σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου και του AP: Online Journal in Public Archaeology.
Όλες οι ομιλίες θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα.
Δείτε και κατεβάστε την αφίσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου