Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Η 2η ομιλία του κύκλου των διαδικτυακών ομιλιών της ΕΣΔΙΑΠΟΚ σε συνεργασία με το Parrhasian Heritage Foundation

 


Συνεχίζεται ο κύκλος των διαδικτυακών ομιλιών μας που συνδιοργανώνουμε με το Ίδρυμα Παρράσιας Κληρονομιάς (Parrhasian Heritage Foundation) και την υποστήριξη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. 


Οι ομιλίες εστιάζουν σε σύγχρονες προσεγγίσεις και μεθόδους για την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού τοπίου, με έμφαση στις αξίες και στις κοινότητες. Οι ομιλίες είναι δωρεάν και ανοικτές σε όσες/ους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν, έπειτα από εγγραφή στην εκδήλωση. 


Για να εγγραφείτε στην εκδήλωση της 23ης Μαρτίου, πατήστε εδώ.


Σχετικά με την ομιλία

Δρ. Krysta Ryzewski: Αρχαιολογία Πεδίου και Τοπίου στην Καραϊβική

Το μικρό νησί του Μοντσερράτ στην Καραϊβική είναι περισσότερο γνωστό για το ενεργό του ηφαίστειο(Soufrière Hills), οι περιοδικές εκρήξεις του οποίου έχουν καταστρέψει από το 1995 τα δύο τρίτα του νησιωτικού του τοπίου. Ωστόσο, τα πορίσματα του προγράμματος Αρχαιολογική έρευνα πεδίου και τοπίουστο Μοντσερράτ (Survey and Landscape Archaeology on Montserrat), το οποίο συν-διευθύνει η Δρ. Ryzewski από το 2010, αφηγούνται μια διαφορετική ιστορία για τη ζωή στο νησί τα τελευταία 6.000 χρόνια. Τα αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και οι πρόσφατες παρεμβάσεις στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού στον απόηχο της ηφαιστειακής κρίσης μαρτυρούν την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητα των κατοίκων του Μοντσερράτ, οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει διαχρονικά αξιοσημείωτες προκλήσεις (αποικιοκρατία, δουλεία, συγκρούσεις και απειλές από φυσικές καταστροφές). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν παραδείγματα όπως, το Φεστιβάλ του Αγίου Πατρίκιου, ένας ετήσιος εβδομαδιαίος εορτασμός της Αφρο-Ιρλανδικής ιστορίας του νησιού και ταυτόχρονα, της εξέγερσης του υποδουλωμένου πληθυσμού του Μοντσερράτι το 1768· τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της θέσης Potato Hill, όπου μετά την απελευθέρωση του νησιού λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία για την επιμόρφωση των εργατών· η τοποθεσία Valentine Ghaut, της οποίας τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν τη συνεχή παρουσία των ιθαγενών της Καραϊβικής μετά την άφιξη των Ευρωπαίων· και τα ερείπια μιας τοποθεσίας της νεότερης μουσικής κληρονομιάς της δεκαετίας του 1980 στα AIR Studios. Αντλώντας πληροφορίες από 58 τοποθεσίες και περισσότερα από 300 τοπολογικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η διάλεξη θα εστιάσει στο πώς οι αρχαιολόγοι συνεισφέρουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο παρόν και στο μέλλον παράλληλα με τις προσπάθειες αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών.

Μετά την ομιλία της Δρ. Ryzewski, θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ της προσκεκλημένης και του πάνελ των διοργανωτών (Δρ. David Gilman Romano, Δρ. Νότα Πάντζου, Δρ. Μήνα Δραγούνη, Δρ. Στέλιος Λεκάκης, κ. Mark Davison), κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό θα συμμετέχει με ερωτήσεις και σχόλια.


Σχετικά με την ομιλήτρια 

Η Δρ. Krysta Ryzewski είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wayne Stateστο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν (ΗΠΑ). Ειδικεύεται στην ιστορική και σύγχρονη αρχαιολογία (contemporaryarchaeology), έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στην αρχαιολογική έρευνα στην Καραϊβική και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει στην κατανόηση των κοινωνικών πιέσεων, των συστημικών ανισοτήτων και των περιβαλλοντικών αλλαγών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των οικισμών της Καραϊβικής και των ύστερων μεταβιομηχανικών πόλεων της Βόρειας Αμερικής. Αυτό το διάστημα, η έρευνα της περιλαμβάνει την έρευνα πεδίου στο Ντιτρόιτ, στο Μοντσερράτ και στο Σαιντ Κρουά (StCroixUSVI) σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες ενδιαφέροντος. Η Δρ. Ryzewski και οι συνάδελφοί της έχουν δημοσιεύσει πάνω από δώδεκα επιστημονικά άρθρα για το Μοντσερράτ ενώ το 2020 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο (με τον John FCherry) για την αρχαιολογία του νησιού με τίτλο ‘An ArchaeologicalHistory of Montserrat in the West Indies’ (εκδόσεις Oxbow).

Διαβάστε περισσότερα και κατεβάστε την αφίσα της εκδήλωσης εδώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου