Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της 5ης Ιουνίου

Το Σάββατο 5 Ιουνίου έλαβαν χώρα οι αναβλημένες (από τον περασμένο Νοέμβριο) εκλογές ανάδειξης του νέου μας Διοικητικού Συμβουλίου και της νέας Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΣΔΙΑΠΟΚ. 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους υποψηφίους, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που υποστήριξαν τη διαδικασία αλλά και όλους εσάς που συμμετείχατε με τη ψήφο σας.

Από την καταμέτρηση έλαβαν σταυρούς οι υποψήφιοι ακολούθως:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

Μήνα Δραγούνη - 19 ψήφοι

Σμαράγδα Τουλούπα - 16 ψήφοι

 Φοίβος Μπέρδος - 13 ψήφοι

Αναστασία Σακελλαριάδη - 13 ψήφοι

Κων/νος Χατζηανδρέου - 13 ψήφοι

Λεωνή Θανασούλα - 11 ψήφοι

Φανή Καζαντζή - 9 ψήφοι

Μαριαρίνα Μπούκιου - 8 ψήφοι

Αγγελική Σπυριδάκη - 8 ψήφοι 

Alberto Cotrona - 3 ψήφοι

Κων/νος Τσαλαπόρτας - 2 ψήφοι

Για την Ελεγκτική Επιτροπή 

Στέλιος Λεκάκης - 19 ψήφοι

Ευαγγελία Πελεντρίδου - 14 ψήφοι


Με βάση τα αποτελέσματα και τη σύσκεψη που ακολούθησε μεταξύ των εκλεγμένων μελών, το σώμα του Δ.Σ. συγκροτείται ως εξής:

Μήνα Δραγούνη - Πρόεδρος

Αναστασία Σακελλαριάδη - Αντιπρόεδρος

Λεωνή Θανασούλα - Γενική Γραμματέας

Σμαράγδα Τουλούπα - Ταμίας

Φοίβος Μπέρδος - Τακτικό Μέλος

Κων/νος Χατζηανδρέου - Τακτικό Μέλος

Φανή Καζαντζή - Αναπληρωματικό Μέλος

Μαριαρίνα Μπούκιου - Αναπληρωματικό Μέλος

Αγγελική Σπυριδάκη - Αναπληρωματικό Μέλος


Η νέα Ελεγκτική Επιτροπή συγκροτείται ως εξής:

Στέλιος Λεκάκης - Τακτικό Μέλος

Ευαγγελία Πελεντρίδου - Αναπληρωματικό Μέλος


Συγχαρητήρια και καλή θητεία σε όλους! 




Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Εκλογές ΕΣΔΙΑΠΟΚ 2021: Σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων

Υποψήφιοι για το Δ.Σ. (αλφαβητικά)

 

 

Δραγούνη Μήνα 

 

Η Μήνα είναι ερευνήτρια στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ παράλληλα διδάσκει Οικονομικά του Πολιτισμού στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του UCL (PhD in Sustainable Heritage), το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Nottingham (MSc in Cultural Studies) και το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Διαχείριση Πολιτισμικών Πόρων). Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία και ανάδειξη των πολιτισμικών αγαθών, τις συμμετοχικές διαδικασίες, τις χρήσεις του παρελθόντος εν καιρώ κρίσης και τα οικονομικά του τουρισμού. Έχει διδάξει τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα και στη Βρετανία. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με ΜΚΟ, καλλιτεχνικούς φορείς και μουσεία σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας με το κοινό. Το επιστημονικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε μια σειρά περιοδικών διεθνούς εμβέλειας, αποσπώντας μέχρι σήμερα περισσότερες από 500 ετεροαναφορές. Η Μήνα είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΣΔΙΑΠΟΚ και συν-επιμελήτρια του επιστημονικού περιοδικού του Σωματείου Κριτικές Μελέτες για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Θανασούλα Λεωνή 

«Η διαχείριση του πολιτιστικού κεφαλαίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής στο οποίο η ΕΣΔΙΑΠΟΚ οφείλει να έχει καίριο δημιουργικό ρόλο γεφυρώνοντας θεσμούς, πρόσωπα και ιδέες.»

Η Λεωνή είναι δημιουργός του The Precious Tree biography + cultureΕργάζεται ως σύμβουλος αυτοβιογραφίας και πολιτισμού. Έχει σπουδάσει Ιστορία (ΒΑ Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος), Κλασσική Φιλολογία (ΜΑ University of Leeds), Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (ΒΑ Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και Μουσειολογία (ΜΑ Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Οι δραστηριότητές της και οι συνεργασίες της κινούνται στον χώρο των πολιτιστικών και μορφωτικών ιδρυμάτων και φορέων και των πάσης κατηγορίας βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρύτρια του πολιτιστικού φορέα Ελληνικό Σχολείο Προυσού με σκοπό την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει επιμεληθεί ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις. 

Καζαντζή Φανή 

Η Φανή είναι πτυχιούχος Πολιτιστικής Διαχείρισης, στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών, με κατεύθυνση την Διαχείριση Πολιτισμικών Πόρων. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα του Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει εργαστεί  στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, στο Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης, στο Παιδικό Μουσείο, καθώς επίσης σε αρκετές ΜΚΟ σε μια προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι μέλος της ομάδας του Παρρασίου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Πελοπόννησο από το 2014. Συνεργάζεται σε διάφορα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα με πολιτιστικούς συλλόγους, στο πεδίο της πολιτιστικής διαχείρισης, της ιστορίας και της λαογραφίας. Σήμερα, εργάζεται στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης, Ελευσίνα 2023, στη θέση Πολιτιστική Διαχείριση.

 

Μπέρδος Αθανάσιος – Φοίβος

 

Ο Αθανάσιος - Φοίβος είναι σύμβουλος διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, ερευνητής. Κάτοχος δυο μεταπτυχιακών τίτλων: «Διαδικτυακές Πόλεις και Αναπαραστάσεις» Πανεπιστημίου Πατρών, «Διοίκησης Επιχειρήσεων» Πανεπιστημίου Αιγαίου και πτυχιούχος Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων Πανεπιστημίου Πατρών.Διαθέτει μεταπτυχιακή επιμόρφωση στις πολιτιστικές και μουσειακές σπουδές (JHU). Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια ως εισηγητής ερευνητικών μελετών σχετικά με την πολιτιστική διαχείριση, βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιοποίηση πολιτισμικής κληρονομιάς. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ΦΔΛΜεσολογγίου, MedINA, ΜΚΟ κ.λπ.). Αρθρογραφεί επί θεμάτων πολιτισμού και εκπαίδευσης. Είναι Εκπαιδευτής Ενηλίκων. Εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία στον τομέα του Digital Marketing. 

Μπούκιου Μαριαρίνα 

«Το όραμα της για το μέλλον της ΕΣΔΙΑΠΟΚ είναι να μπορέσει να ενθαρρύνει τους θεσμούς και να εκκινήσει τις λειτουργίες εκείνες που θα επιτρέψουν στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να αξιοποιήσει τον καταληκτικό της ρόλο ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών και του συνόλου της χώρας.»


Η Μαρία-Μαρίνα (Μαριαρίνα) σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το μεγάλο της ενδιαφέρον για τη διάσωση και την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς την οδήγησε να συνεχίσει με τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών/University of Kent). Στα ενδιαφέροντα της συγκαταλέγονται επίσης η δημόσια αρχαιολογία, η εμπλοκή των τοπικών κοινωνικών με την πολιτιστική τους κληρονομιά, ο πολιτιστικός τουρισμός, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το καινοτόμο επιχειρείν γύρω από τον πολιτισμό και όλα αυτά ως μοχλοί βιώσιμης κοινωνικής και τοπικής ανάπτυξης. Συμμετέχει εδώ και χρόνια ενεργά σε πολιτιστικά σωματεία, δράσεις και πρωτοβουλίες με βάση τους τόπους καταγωγής και ζωής της (Πάρος, Κωνσταντινούπολη, Πεντέλη) προσπαθώντας να επιφέρει θετικές αλλαγές στα πλαίσια των ανωτέρω πεδίων. Ασχολείται ενεργά με την προφορική ιστορία, την τοπική αυτοδιοίκηση και την παράδοση. 

Σακελλαριάδη Αναστασία

 

«Η ΕΣΔΙΑΠΟΚ μπορεί να καθιερωθεί ως η φωνή των σύγχρονων διεθνών καλών πρακτικών στην Ελλάδα.»

 

Η Αναστασία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη που οραματίστηκαν και σύστησαν την ΕΣΔΙΑΠΟΚ. Είναι απόφοιτη Αρχαιολογίας με μεταπτυχιακό στη Βυζαντινή Αρχαιολογία (ΑΠΘ) και τη Δημόσια Αρχαιολογία (UCL). Για το διδακτορικό της ερεύνησε τον ρόλο της αρχαιολογίας σε τρεις σύγχρονες τοπικές κοινωνίες (UCL). Δίδαξε Διαχείριση Αρχαιολογικών Χώρων (UCL) και Πολιτιστική Πολιτική και Διαχείριση (ΑΠΚΥ). Εργάστηκε σε ερευνητικά έργα διαχείρισης κληρονομιάς (UCL), επιστημονικών δεδομένων (UCL), συλλογών (SFSU). Εκπόνησε διαχειριστικό σχέδιο για την υποψηφιότητα των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Δήμος Φιλίππων). Συν-επιμελείται το περιοδικό της ΕΣΔΙΑΠΟΚ, Κριτικές Μελέτες για την Πολιτιστική Κληρονομιά. 

 

Σπυριδάκη Αγγελική 

 

«Η ΕΣΔΙΑΠΟΚ, μέσα από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της μπορεί να αποτελέσει τον φορέα που θα πλαισιώσει τις συλλογικές, συστηματικές και οργανωμένες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης πολιτιστικής πραγματικότητας. Γιατί η συμβολή μας αγαπητοί συνάδελφοι στη διαρκή προστασία και στη βιώσιμη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, είναι χρέος μας.» 

 

Η Αγγελική σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έλαβε το πτυχίο της (University of Newcastle Upon Tyne/QMW – BSc Chemistry with Management) και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους (University of Leeds – MSC Food ScienceMResFood Chemistry). Έχει κάνει σπουδές πιάνου και θεωρητικά μουσικής και πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη στο ΑΠΚΥ. Το τελευταίο διάστημα, μελετά την παραδοσιακή μουσική του ευρύτερου ελλαδικού χώρου με δασκάλους τον Ευγένιο Βούλγαρη και την Κατερίνα Παπαδοπούλου στο τραγούδι και είναι μέλος του μουσικού συγκροτήματος Malebi. Εκτός από τη μουσική, ασχολείται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων, εκδηλώσεων, φεστιβάλ και παραγωγών σε συνεργασία με ΜΚΟ, καλλιτέχνες, ομάδες και δημόσιους φορείς. Είναι συνιδρύτρια της CReNe ΑΜΚΕ (Cultural Reserve Nexus) που στοχεύει την καταγραφή, διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Τουλούπα Σμαράγδα

 

Η Σμαράγδα δουλεύει στον τουρισμό ως επαγγελματίας ξεναγός από το 1998, και προέρχεται από το χώρο της κοινωνιολογίας (ΒΑ) και της πολιτισμικής κληρονομιάς (ΜΑ, UCL 2006), όπου και ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της ΕΣΔΙΑΠΟΚ. Επίσης, από το 2012 ασχολείται με την εκπαίδευση ξεναγών σε τεχνικές ξενάγησης και ερμηνείας της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνεργάζεται ως διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (WFTGA) σε διάφορα projects εκπαίδευσης της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

 

Τσαλαπόρτας Κωνσταντίνος 

 

 


Χατζηανδρέου Κωνσταντίνος 

 

Ο Κωνσταντίνος σπούδασε στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ πλέον συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βραδεμβούργου στο πρόγραμμα World Heritage Studies. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως field researcher, καθώς επίσης ως βοηθός παραγωγής και επικοινωνίας σε festival και ως project manager. Στα ενδιαφέροντα του βρίσκεται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η ανάδειξή της μέσω νέων και εξελιγμένων πρακτικών. 

 

Cotrona Alberto

 



 


Υποψήφιοι για την Ελεγκτική Επιτροπή

 

Λεκάκης Στέλιος

 

Ο Στέλιος σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του (UCL 2005, Management of Archaeological Sites) εργάζεται ως Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα πάνω σε θέματα βιώσιμων στρατηγικών διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς σε νησιωτικά και αστικά περιβάλλοντα, θεματικές του διδακτορικού του (Πανεπιστήμιο Αθηνών 2013). Συνεργάζεται με ΜΚΟ και Πανεπιστήμια σε διάφορα προγράμματα σχετικά με την πολιτιστική πληροφορική, την συμμετοχική διαχείριση και τις ανασκαφές. Ανάμεσα σε αυτά είναι το πρόγραμμα καταγραφής ιστορικών κτηρίων της Αθήνας και το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» της MONUMENTA. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Newcastle σε θέματα σχετικά με την αρχαιολογία, τον χαρακτηρισμό, την πρόσληψη και τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου. Διδάσκει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πολιτιστική Πολιτική & Πολιτιστική Διαχείριση) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία: Τα Κοινά, ένα εναλλακτικό παράδειγμα).

 

 

Πελεντρίδου Ευαγγελία

 

Η Ευαγγελία είναι πτυχιούχος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: MA in Museum Studies (University of Leicester) και MA in HeritageManagement (University of Kent/ΟΠΑ). Από το 2008 συνεργάζεται με μουσεία και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων δράσεων, ενώ από το 2015 εργάζεται ως ProjectManager στην εταιρεία πολιτισμού πeripatos, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Εκλογές ΕΣΔΙΑΠΟΚ: Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 5 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εκλογές ανάδειξης του νέου ΔΣ της ΕΣΔΙΑΠΟΚ στο "Βρυσάκι" από τις 11:00 μέχρι τις 15:00.

Δείτε την πρόσκληση εδώ

Παράλληλα, σας προσκαλούμε να δηλώσετε υποψηφιότητα για τη συμμετοχή σας στο ΔΣ του Σωματείου κατά την επόμενη διετία. 

Δείτε την δήλωση υποψηφιότητας εδώ.

Στις εκλογές έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα εγγεγραμμένα μέλη μας, αρκεί να είναι ταμειακώς εν τάξει (η καταβολή της ετήσιας συνδρομής σας, μπορεί να γίνει και εκείνη την ημέρα).

Για τα μέλη που αδυνατούν να παρευρεθούν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής τους μέσω εκπροσώπησης από κάποιο άλλο μέλος. 

Δείτε την δήλωση εκπροσώπησης εδώ.

Επισημαίνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο esdiapok@gmail.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Virtual Lecture #3: Προς ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των αφρικανικών τοπίων

Την επόμενη Τρίτη 25/5/21, ολοκληρώνεται ο κύκλος των διαδικτυακών ομιλιών που συνδιοργανώνουμε με το Ίδρυμα Παρράσιας Κληρονομιάς (Parrhasian Heritage Foundation) και την υποστήριξη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Αυτή τη φορά θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε την Dr. Susan Keitumetse (PhD Cambridge), κάτοχο έδρας της UNESCO και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μποτσουάνα, η οποία θα μας μιλήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διατήρηση των τοπίων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην αφρικανική ήπειρο.

Η ομιλία είναι ανοικτή και δωρεάν σε όσες/-ους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν. 


Παρακαλούμε εγγραφείτε εδώ


Δείτε την αφίσα


         Photo by S. Keitumetse



Σχετικά με την ομιλία

Οι πολιτιστικές διαστάσεις του φυσικού περιβάλλοντος σπάνια λογίζονται ως πόροι ικανοί να συνδράμουν τις στρατηγικές για τη διατήρηση του τεράστιου αποθέματος ‘φυσικών πόρων’ της Αφρικής. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι θεωρούνται ως προϊόντα της ανθρώπινης παρέμβασης (και κατ’ επέκταση παράγοντες καταστροφής των προστατευόμενων περιοχών) σε σχέση με τους φυσικούς πόρους, οι οποίοι γίνονται αντιληπτοί ως φορείς υπεραξίας και ενιαίο σύνολο με την φύση. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διατήρηση των προστατευόμενων τοπίων της Αφρικής ανιχνεύονται τόσο στις διεθνείς όσο και στις τοπικές προσεγγίσεις διαχείρισης (προστασία, διατήρηση, συντήρηση) στο νοούμενο ως «φυσικό περιβάλλον». Η στενή αντίληψη της έννοιας του περιβάλλοντος διαιωνίζει το φαινόμενο της απουσίας των πόρων πολιτιστικής κληρονομιάς στη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση. Η ομιλία θα εστιάσει στις καταβολές αυτής της αντίληψης και θα περιγράψει πιθανές εναλλακτικές προσεγγίσεις για την ενσωμάτωση του πολιτιστικού παράγοντα. Βασική μας θέση αποτελεί ότι οι πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι απαρτίζουν εξίσου το ευρύτερο περιβάλλον και συνεπώς έχουν τη δυναμική για να υποστηρίξουν τις στρατηγικές προστασίας των τοπίων της Αφρικής. 

Σχετικά με την ομιλήτρια

Η Δρ. Susan OKeitumetse (PhDCambridge) είναι κάτοχος έδρας της UNESCO (African Heritage Studiesand Sustainable Development) και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μποτσουάνα με ειδίκευση στην πολιτιστική κληρονομιά και τον τουρισμό. Είναι η συγγραφέας του “African cultural heritage conservation and management: Theory and Practice from Southern Africa” (Springer 2016) και επιμελήτρια του τόμου “Sustainability in Developing countries: Case studies from Botswana’s journey towards Sustainable Development (Springer 2020). Παράλληλα, το ερευνητικό της έργο για τη διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει δημοσιευθεί σε πληθώρα διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Η παρούσα έρευνά της εστιάζει στη δυνατότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς να ενισχύσει την προστασία του φυσικού τοπίου στην Αφρική, οδηγώντας στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ένα από τα τρέχοντα ερευνητικά της έργα εξετάζει τους πολιτιστικούς δείκτες σε προστατευόμενες περιοχές του φυσικού τοπίου ως μέσο ενίσχυσης της περιβαλλοντικής προστασίας.

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Η ΕΣΔΙΑΠΟΚ στηρίζει το διαδικτυακό συνέδριο «Αρχαιολογική πρακτική και κοινωνία στη Μεσόγειο»

Η ΕΣΔΙΑΠΟΚ στηρίζει και συμμετέχει στο διαδικτυακό συνέδριο «Αρχαιολογική πρακτική και κοινωνία στη Μεσόγειο», που ολοκληρώνει το έργο #pubarchMED. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 18 Απριλίου (Zoom) στα αγγλικά. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ: https://pubarchmed.tdjp.es/conference-pubarchmedfin/programme/



Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Η 2η ομιλία του κύκλου των διαδικτυακών ομιλιών της ΕΣΔΙΑΠΟΚ σε συνεργασία με το Parrhasian Heritage Foundation

 


Συνεχίζεται ο κύκλος των διαδικτυακών ομιλιών μας που συνδιοργανώνουμε με το Ίδρυμα Παρράσιας Κληρονομιάς (Parrhasian Heritage Foundation) και την υποστήριξη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. 


Οι ομιλίες εστιάζουν σε σύγχρονες προσεγγίσεις και μεθόδους για την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού τοπίου, με έμφαση στις αξίες και στις κοινότητες. Οι ομιλίες είναι δωρεάν και ανοικτές σε όσες/ους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν, έπειτα από εγγραφή στην εκδήλωση. 


Για να εγγραφείτε στην εκδήλωση της 23ης Μαρτίου, πατήστε εδώ.


Σχετικά με την ομιλία

Δρ. Krysta Ryzewski: Αρχαιολογία Πεδίου και Τοπίου στην Καραϊβική

Το μικρό νησί του Μοντσερράτ στην Καραϊβική είναι περισσότερο γνωστό για το ενεργό του ηφαίστειο(Soufrière Hills), οι περιοδικές εκρήξεις του οποίου έχουν καταστρέψει από το 1995 τα δύο τρίτα του νησιωτικού του τοπίου. Ωστόσο, τα πορίσματα του προγράμματος Αρχαιολογική έρευνα πεδίου και τοπίουστο Μοντσερράτ (Survey and Landscape Archaeology on Montserrat), το οποίο συν-διευθύνει η Δρ. Ryzewski από το 2010, αφηγούνται μια διαφορετική ιστορία για τη ζωή στο νησί τα τελευταία 6.000 χρόνια. Τα αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και οι πρόσφατες παρεμβάσεις στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού στον απόηχο της ηφαιστειακής κρίσης μαρτυρούν την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητα των κατοίκων του Μοντσερράτ, οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει διαχρονικά αξιοσημείωτες προκλήσεις (αποικιοκρατία, δουλεία, συγκρούσεις και απειλές από φυσικές καταστροφές). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν παραδείγματα όπως, το Φεστιβάλ του Αγίου Πατρίκιου, ένας ετήσιος εβδομαδιαίος εορτασμός της Αφρο-Ιρλανδικής ιστορίας του νησιού και ταυτόχρονα, της εξέγερσης του υποδουλωμένου πληθυσμού του Μοντσερράτι το 1768· τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της θέσης Potato Hill, όπου μετά την απελευθέρωση του νησιού λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία για την επιμόρφωση των εργατών· η τοποθεσία Valentine Ghaut, της οποίας τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν τη συνεχή παρουσία των ιθαγενών της Καραϊβικής μετά την άφιξη των Ευρωπαίων· και τα ερείπια μιας τοποθεσίας της νεότερης μουσικής κληρονομιάς της δεκαετίας του 1980 στα AIR Studios. Αντλώντας πληροφορίες από 58 τοποθεσίες και περισσότερα από 300 τοπολογικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η διάλεξη θα εστιάσει στο πώς οι αρχαιολόγοι συνεισφέρουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο παρόν και στο μέλλον παράλληλα με τις προσπάθειες αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών.

Μετά την ομιλία της Δρ. Ryzewski, θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ της προσκεκλημένης και του πάνελ των διοργανωτών (Δρ. David Gilman Romano, Δρ. Νότα Πάντζου, Δρ. Μήνα Δραγούνη, Δρ. Στέλιος Λεκάκης, κ. Mark Davison), κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό θα συμμετέχει με ερωτήσεις και σχόλια.


Σχετικά με την ομιλήτρια 

Η Δρ. Krysta Ryzewski είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wayne Stateστο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν (ΗΠΑ). Ειδικεύεται στην ιστορική και σύγχρονη αρχαιολογία (contemporaryarchaeology), έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στην αρχαιολογική έρευνα στην Καραϊβική και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει στην κατανόηση των κοινωνικών πιέσεων, των συστημικών ανισοτήτων και των περιβαλλοντικών αλλαγών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των οικισμών της Καραϊβικής και των ύστερων μεταβιομηχανικών πόλεων της Βόρειας Αμερικής. Αυτό το διάστημα, η έρευνα της περιλαμβάνει την έρευνα πεδίου στο Ντιτρόιτ, στο Μοντσερράτ και στο Σαιντ Κρουά (StCroixUSVI) σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες ενδιαφέροντος. Η Δρ. Ryzewski και οι συνάδελφοί της έχουν δημοσιεύσει πάνω από δώδεκα επιστημονικά άρθρα για το Μοντσερράτ ενώ το 2020 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο (με τον John FCherry) για την αρχαιολογία του νησιού με τίτλο ‘An ArchaeologicalHistory of Montserrat in the West Indies’ (εκδόσεις Oxbow).

Διαβάστε περισσότερα και κατεβάστε την αφίσα της εκδήλωσης εδώ.