Παρεμβάσεις

Ανάμεσα στους στόχους της ΕΣΔΙΑΠΟΚ είναι και η παρεμβατική δράση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλα και για την προώθηση του επιστημονικού τομέα και επαγγέλματος του συμβούλου πολιτιστικής διαχείρισης και της ευρύτερης αναγνώρισής του στην Ελλάδα. Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται οι σχετικές επιστολές και παρεμβάσεις της Εταιρείας.

Παρέμβαση ΕΣΔΙΑΠΟΚ: Εγκατάσταση τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

 Η Εταιρεία Συμβούλων Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΣΔΙΑΠΟΚ) και η MONUMENTA, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία το δρομολογούμενο έργο εγκατάστασης σχοινοκίνητου σιδηροδρόμου (τελεφερίκ) στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, ο οποίος θα συνδέει την Κάτω Πόλη και την Άνω Πόλη, σύνδεση η οποία υφίσταται μέσω μονοπατιού (220μ.) πεζοπορίας λίγων λεπτών.

Το πολυδάπανο και μη αναστρέψιμο έργο, με τους εκτεταμένους εκβραχισμούς, την ανέγερση δύο σταθμών εξυπηρέτησης επιβατών, την κατασκευή τριών τσιμεντένιων πυλώνων, μεγάλης τσιμεντένιας ράμπας και την εγκατάσταση τελεφερίκ με γόνδολες, προσβάλλει βίαια το φυσικό τοπίο NATURA 2000 και το αρχαιολογικό παλίμψηστο της Μονεμβασιάς και καλύπτει προσχηματικά το ζήτημα της «καθολικής προσβασιμότητας» μνημείων: Χωρίς δημόσια διαβούλευση και συμβουλή κοινωνικών ομάδων (π.χ. ΑμεΑ), χωρίς τη συνεξέταση του masterplan της Καστροπολιτείας, χωρίς πρόβλεψη για την Κάτω Πόλη που φιλοξενεί τους μόνιμους κατοίκους και είναι βραβευμένη με μετάλλιο από τη Europa Nostra για την υποδειγματική αναστήλωση των κατοικιών της, και χωρίς εκτίμηση της βιωσιμότητας του έργου (λειτουργία, συντήρηση), είναι αδύνατο να μιλάμε για προσβασιμότητα αλλά μάλλον για κατάφορο αποκλεισμό του κοινού από τα μνημεία.

Επιπλέον, η φιλοσοφία σχεδιασμού, η κλίμακα, το κόστος και η πρόθεση εκτέλεσης του έργου, που παρατηρούνται επίσης στις πρόσφατες επεμβάσεις στην Ακρόπολη και στο επικείμενο έργο στο Δικταίο Άντρο, αποτελούν αντιστροφή της λογικής ήπιων και αναγκαίων παρεμβάσεων στα μνημεία, όπως προβλέπεται από τον αρχαιολογικό νόμο, τα ευρωπαϊκά κανονιστικά κείμενα που έχει υπογράψει και επικυρώσει η Ελλάδα, αλλά και τη διεθνή πρακτική απέναντι στην κλιματική κρίση και την ανάγκη κοινωνικής συμμετοχής στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. CM/Rec(2017)1).

Η εγκατάσταση του γιγαντιαίου έργου θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τη μοναδική φυσιογνωμία και την ομορφιά της βραχώδους Καστροπολιτείας και θα επιβαρύνει ανεπίστρεπτα το οικοσύστημά της.


Παρέμβαση ΕΣΔΙΑΠΟΚ: Ζητάμε να ΜΗΝ καταργηθούν οι άδειες ελεύθερης πρόσβασης σε Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς χώρους

Με το ΦΕΚ 2666, τεύχος Β΄, της 1ης Ιουλίου 2019, το οποίο θα έχει εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου 2019, αφαιρείται από μια σειρά μέχρι σήμερα δικαιούχων (πτυχιούχους αρχαιολογικών τμημάτων, σχολών αρχιτεκτονικής, ανώτατων σχολών καλών τεχνών, μουσειακών σπουδών κ.ά.) το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Η Εταιρεία Συμβούλων Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΣΔΙΑΠΟΚ) τάσσεται ενάντια με την υπογραφή του εν λόγω ψηφίσματος και ζητά να καταργηθεί η ρύθμιση. 
Επιπλέον, επανερχόμενοι σε παλαιότερο αίτημα της ΕΣΔΙΑΠΟΚ προς το ΥΠΠΟΑ από το 2015 , θεωρούμε ότι το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου θα πρέπει επεκταθεί και να συμπεριλάβει και τους φοιτητές/πτυχιούχους πανεπιστημιακών σχολών της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με αντικείμενο την πολιτιστική διαχείριση. 
Διαβάστε όλη την επιστολή παρέμβασης εδώ.


Επιστολή της ΕΣΔΙΑΠΟΚ για την κατάργηση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ)




Επιστολή της ΕΣΔΙΑΠΟΚ στο ΥΠΠΟΑ για την παραχώρηση δελτίου ελεύθερης εισόδου στους διαχειριστές πολιτισμού

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της έκδοσης δελτίου ελεύθερης εισόδου σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία του δημοσίου στους αποφοίτους των σχολών και των προγραμμάτων που σχετίζονται με την πολιτιστική διαχείριση, η ΕΣΔΙΑΠΟΚ συνέταξε και απέστειλε υπόμνημα στο ΥΠΠΟΑ με το εν λόγω αίτημα.




Παράλληλα, η επιστολή γνωστοποιήθηκε στους προέδρους-διευθυντές των τμημάτων-προγραμμάτων με συναφές υπόμνημα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την παρούσα νομοθεσία, δικαιούχοι του δελτίου ελευθέρης εισόδου είναι μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί και οι πτυχιούχοι αρχαιολογικών και ιστορικών τμημάτων, συντήρησης έργων τέχνης και μουσειακών σπουδών, αλλά όχι οι πτυχιούχοι πολιτιστικής διαχείρισης.










Επιστολή της ΕΣΔΙΑΠΟΚ στο ΥΠΠΟΑ για την αναγνώριση εξειδίκευσης στην πολιτιστική διαχείριση

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις της κατάταξης των εργαζομένων ΙΔΑΧ του ΥΠΠΟΑ σε ειδικότητες, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται και η ειδικότητα των «Αρχαιολόγων Πολιτιστικής Διαχείρισης» βάσει μεταπτυχιακών τίτλων, η ΕΣΔΙΑΠΟΚ απέστειλε σχετική επιστολή στο Υπουργείο μέσω της οποίας επεσήμανε την ύπαρξη πτυχιούχων στο πεδίο της πολιτιστικής διαχείρισης και πρότεινε την πρόβλεψη ειδίκευσης και για τους πολιτιστικούς διαχειριστές, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα αρχαιολόγοι.


Σημειώνεται ότι με τον παρόντα νόμο, οι απόφοιτοι με αντικείμενο την πολιτιστική διαχείριση αποκλείονται από τη στελέχωση του ΥΠΠΟΑ ενώ το άνοιγμα θέσεων στο Υπουργείο με τη συγκεκριμένη είδικευση θα ήταν μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την αναγνώριση και την εδραίωση του επαγγέλματος στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.






Επιστολή της ΕΣΔΙΑΠΟΚ για την προστασία και ανάδειξη της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας

Η παρουσία της ΕΣΔΙΑΠΟΚ στην τρέχουσα πραγματικότητα της διαχείρισης νεότερων μνημείων στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε με τη συνυπογραφή της επιστολής για την προστασία και ανάδειξη της αγοράς της Χαλκίδας. Τα νεότερα μνημεία στην Ελλάδα συχνά εκπίπτουν λόγω αδυναμίας οράματος, αλλά πιο συχνά λόγω προοπτικής "ανάπτυξης" τύπου mall. Ελπίζουμε πέρα από τη σωτηρία, η αγορά να ανακτήσει άμεσα την αρχική της χρήση με σύγχρονους όρους και πολιτιστικό χαρακτήρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου