Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Εκλογές ΕΣΔΙΑΠΟΚ: Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 5 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εκλογές ανάδειξης του νέου ΔΣ της ΕΣΔΙΑΠΟΚ στο "Βρυσάκι" από τις 11:00 μέχρι τις 15:00.

Δείτε την πρόσκληση εδώ

Παράλληλα, σας προσκαλούμε να δηλώσετε υποψηφιότητα για τη συμμετοχή σας στο ΔΣ του Σωματείου κατά την επόμενη διετία. 

Δείτε την δήλωση υποψηφιότητας εδώ.

Στις εκλογές έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα εγγεγραμμένα μέλη μας, αρκεί να είναι ταμειακώς εν τάξει (η καταβολή της ετήσιας συνδρομής σας, μπορεί να γίνει και εκείνη την ημέρα).

Για τα μέλη που αδυνατούν να παρευρεθούν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής τους μέσω εκπροσώπησης από κάποιο άλλο μέλος. 

Δείτε την δήλωση εκπροσώπησης εδώ.

Επισημαίνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο esdiapok@gmail.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Virtual Lecture #3: Προς ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των αφρικανικών τοπίων

Την επόμενη Τρίτη 25/5/21, ολοκληρώνεται ο κύκλος των διαδικτυακών ομιλιών που συνδιοργανώνουμε με το Ίδρυμα Παρράσιας Κληρονομιάς (Parrhasian Heritage Foundation) και την υποστήριξη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Αυτή τη φορά θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε την Dr. Susan Keitumetse (PhD Cambridge), κάτοχο έδρας της UNESCO και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μποτσουάνα, η οποία θα μας μιλήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διατήρηση των τοπίων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην αφρικανική ήπειρο.

Η ομιλία είναι ανοικτή και δωρεάν σε όσες/-ους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν. 


Παρακαλούμε εγγραφείτε εδώ


Δείτε την αφίσα


         Photo by S. Keitumetse



Σχετικά με την ομιλία

Οι πολιτιστικές διαστάσεις του φυσικού περιβάλλοντος σπάνια λογίζονται ως πόροι ικανοί να συνδράμουν τις στρατηγικές για τη διατήρηση του τεράστιου αποθέματος ‘φυσικών πόρων’ της Αφρικής. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι θεωρούνται ως προϊόντα της ανθρώπινης παρέμβασης (και κατ’ επέκταση παράγοντες καταστροφής των προστατευόμενων περιοχών) σε σχέση με τους φυσικούς πόρους, οι οποίοι γίνονται αντιληπτοί ως φορείς υπεραξίας και ενιαίο σύνολο με την φύση. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διατήρηση των προστατευόμενων τοπίων της Αφρικής ανιχνεύονται τόσο στις διεθνείς όσο και στις τοπικές προσεγγίσεις διαχείρισης (προστασία, διατήρηση, συντήρηση) στο νοούμενο ως «φυσικό περιβάλλον». Η στενή αντίληψη της έννοιας του περιβάλλοντος διαιωνίζει το φαινόμενο της απουσίας των πόρων πολιτιστικής κληρονομιάς στη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση. Η ομιλία θα εστιάσει στις καταβολές αυτής της αντίληψης και θα περιγράψει πιθανές εναλλακτικές προσεγγίσεις για την ενσωμάτωση του πολιτιστικού παράγοντα. Βασική μας θέση αποτελεί ότι οι πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι απαρτίζουν εξίσου το ευρύτερο περιβάλλον και συνεπώς έχουν τη δυναμική για να υποστηρίξουν τις στρατηγικές προστασίας των τοπίων της Αφρικής. 

Σχετικά με την ομιλήτρια

Η Δρ. Susan OKeitumetse (PhDCambridge) είναι κάτοχος έδρας της UNESCO (African Heritage Studiesand Sustainable Development) και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μποτσουάνα με ειδίκευση στην πολιτιστική κληρονομιά και τον τουρισμό. Είναι η συγγραφέας του “African cultural heritage conservation and management: Theory and Practice from Southern Africa” (Springer 2016) και επιμελήτρια του τόμου “Sustainability in Developing countries: Case studies from Botswana’s journey towards Sustainable Development (Springer 2020). Παράλληλα, το ερευνητικό της έργο για τη διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει δημοσιευθεί σε πληθώρα διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Η παρούσα έρευνά της εστιάζει στη δυνατότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς να ενισχύσει την προστασία του φυσικού τοπίου στην Αφρική, οδηγώντας στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ένα από τα τρέχοντα ερευνητικά της έργα εξετάζει τους πολιτιστικούς δείκτες σε προστατευόμενες περιοχές του φυσικού τοπίου ως μέσο ενίσχυσης της περιβαλλοντικής προστασίας.