Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Απολογισμός του 3ου Συνεδρίου της ΕΣΔΙΑΠΟΚ και ανοιχτή ηλεκτρονική ψηφοφορία για το 4ο Συνέδριο

Δύο ημέρες, έξι συνεδρίες, τριάντα ομιλητές, πολλές τοποθετήσεις, ένας ζωντανός διάλογος από τους σχεδόν 100 συμμετέχοντες είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που μας έμειναν στο μυαλό από το τρίτο συνέδριο της ΕΣΔΙΑΠΟΚ. 


Ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή των δύο προηγούμενων χρόνων και χτίζοντας πάνω στα συμπεράσματα σχετικά με τον εντοπισμό της πολιτιστικής διαχείρισης ως επιστημονικού τομέα εντός και εκτός Ελλάδας (1ο Συνέδριο ΕΣΔΙΑΠΟΚ, 2014) και τη χαρτογράφηση των παρόντων και των επιδιωκόμενων ορίων της (2ο Συνέδριο ΕΣΔΙΑΠΟΚ, 2015), το τρίτο συνέδριο στόχευσε στη συζήτηση θεωρητικών και πρακτικών ζητημάτων που σχετίζονται με παγκόσμιες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. 

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου μας έριξε απευθείας στα βαθιά εξετάζοντας τον ρόλο της πολιτιστικής διαχείρισης στην κοινωνική συνοχή και την ένταξη των προσφύγων, τη βιωσιμότητα και το θέμα της εγκατάλειψης της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου συνεχίστηκαν οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και ο ζωντανός διάλογος σε θέματα όπως οι σύγχρονες προκλήσεις διαχείρισης κατά την οικονομική κρίση, το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας και του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, και η αστική αναβίωση

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που κινήθηκε γύρω από τον ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα εδραιωμένο τοπίο οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κρίσης, τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών και των υπόλοιπων συμμετεχόντων στη διαχείρισή της, καθώς και σε εναλλακτικές προσεγγίσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό. 

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του απολογισμού εδώ.

Θα θέλαμε τη γνώμη σας όσον αφορά το θέμα του νέου συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2018. Προς το παρόν έχουν προταθεί θέματα όπως: άυλη πολιτιστική κληρονομιά, πολιτιστικός τουρισμός και διαχείριση, ο ρόλος της UNESCO, πολιτιστική επικοινωνία και η διαχείριση της νεότερης και σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Μπορείτε να ψηφίσετε ηλεκτρονικά το θέμα που θεωρείτε περισσότερο ενδιαφέρον εδώ ή να μας στείλετε τα σχόλιά και τις απόψεις σας πάνω σε αυτά ή εναλλακτικά θέματα στο esdiapok@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου