Ποιοι είμαστε

Η ΕΣΔΙΑΠΟΚ οργανώθηκε από ανθρώπους που έχουν ζήσει την ελληνική αρχαιολογική και ευρύτερη πολιτιστική πραγματικότητα, ενώ συγχρόνως έχουν και προσλαμβάνουσες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο σε επίπεδο σπουδών και εργασίας. Η σκέψη ήταν απλή - να δημιουργηθεί ένας τόπος αναφοράς, μια ομάδα, ένα σωματείο με βασικούς άξονες την αλληλεπίδραση, την ανταλλαγή εμπειριών, την ενημέρωση, την ανάδειξη και προώθηση καλών πρακτικών, τη θεωρητική τεκμηρίωση και άλλων σχετικών ζητημάτων, τόσο σε επιστημονικό/ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Σκοπός των δράσεων μας είναι να φέρουμε κοντά τους συναδέλφους που σπουδάζουν και δουλεύουν στον τομέα της διαχείρισης στη χώρα μας.

Μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΔΙΑΠOΚ

Μήνα Δραγούνη – Πρόεδρος
Η Μήνα είναι ερευνήτρια και σύμβουλος διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς. Έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του UCL (PhD in Sustainable Heritage), το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Nottingham (MSc in Cultural Studies & Entrepreneurship) και το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Διαχείριση Πολιτισμικών Πόρων). Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία και ανάδειξη των πολιτισμικών αγαθών, τις συμμετοχικές διαδικασίες, τις χρήσεις του παρελθόντος εν καιρώ κρίσης και τα οικονομικά του τουρισμού. Έχει διδάξει τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα και στη Βρετανία. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με ΜΚΟ, καλλιτεχνικούς φορείς και μουσεία σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας με το κοινό. Το ακαδημαϊκό της έργο έχει δημοσιευτεί σε μια σειρά επιστημονικών περιοδικών διεθνούς εμβέλειας (Annals of Tourism Research, Journal of Travel Research, International Journal of Heritage Studies, Journal of Sustainable Tourism, Journal of Heritage Tourism, Economic Modelling).

Σύνδεσμοι: Google Scholar

Μαρία Ζολώτα – Αντιπρόεδρος

Η Μαρία είναι διευθύντρια της εταιρείας Maestro Tourism Development Consultants. Δραστηριοποιείται στους τομείς της Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης και της Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών, ενώ εξειδικεύεται σε προγράμματα ανάπτυξης του Πολιτισμικού Τουρισμού. Μεταξύ των ενδιαφερόντων της είναι η μελέτη νεώτερων και σύγχρονων μνημείων αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, οι τρόποι διαφύλαξης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξή τους, καθώς και οι δυνατότητες αρμονικής ένταξής τους στο σύγχρονο αστικό και αγροτικό τοπίο. Έχει κάνει σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Open University της Μεγάλης Βρετανίας, Ελληνικού Πολιτισμού στο ΑΠΚΥ και μεταπτυχιακές σπουδές Διαχείρισης Μνημείων: Αρχαιολογίας Πόλης και Αρχιτεκτονικής στο διατμηματικό πρόγραμμα των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Αιγαίου, ενώ έχει εργαστεί, επί σειρά ετών, σε διεθνείς Tour Operators.

Μαρία Δενδροπούλου – Γραμματέας

Η Μαρία είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση Αρχαιολογία και Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών. Αυτή την περίοδο είναι φοιτήτρια στο MSc Sustainable Heritage (UCL). Έχει υπάρξει μέλος του MoCaCu project (Mobile Care for the Documentation, Characterisation and Conservation of Movable Cultural Heritage Artefacts from Remote Areas in Greece), μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου χρηματοδοτούμενη από την Ελβετική Κυβέρνηση για τη διάσωση και συντήρηση έργων τέχνης σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας. Tο 2012 συν-δημιουργήσε και εκτότε διαχειρίζεται την πλατφόρμα Archaeology 100% στο Facebook με στόχο την προώθηση του πολιτισμού και την ενημέρωση για την επικαιρότητα της πολιτιστικής διαχείρισης σε διεθνές επίπεδο.

Μυρεύη Νάσιου – Ταμίας

Η Μυρεύη κατέχει προπτυχιακό από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: MA in Heritage Management (University of Kent/ ΟΠΑ) και MSc στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές (Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Είναι σήμερα υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και συνιδρύτρια της Εταιρείας Πολιτισμού πeripatos. Έχει μετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες και ερευνητικά προγράμματα. Έχει εργαστεί είτε ως βοηθός επικοινωνίας και εκδηλώσεων είτε κατέχοντας θέση Project Management Assistant σε πολιτιστικούς φορείς και μουσεία. Ειδικεύεται στους κλάδους της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολιτικής και Ευρωπαϊκής ταυτότητας καθώς και του πολιτιστικού τουρισμού και των γεωπολιτισμικών διαδρομών με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στέλιος Λεκάκης – Τακτικό μέλος

Ο Στέλιος σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του (UCL 2005, Management of Archaeological Sites) εργάζεται ως Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα πάνω σε θέματα βιώσιμων στρατηγικών διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς σε νησιωτικά και αστικά περιβάλλοντα, θεματικές του διδακτορικού του (Πανεπιστήμιο Αθηνών 2013). Συνεργάζεται με ΜΚΟ και Πανεπιστήμια σε διάφορα προγράμματα σχετικά με την πολιτιστική πληροφορική, την συμμετοχική διαχείριση και τις ανασκαφές. Ανάμεσα σε αυτά είναι το πρόγραμμα καταγραφής ιστορικών κτηρίων της Αθήνας και το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» της MONUMENTA. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Newcastle σε θέματα σχετικά με την αρχαιολογία, τον χαρακτηρισμό, την πρόσληψη και τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου. Διδάσκει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πολιτιστική Πολιτική & Πολιτιστική Διαχείριση) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία: Τα Κοινά, ένα εναλλακτικό παράδειγμα).

Χριστίνα Νταλταγιάννη – Τακτικό μέλος

Η Χριστίνα σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Διαχείρισης Μνημείων. Είναι φοιτήτρια στο MSc Built Environment: Sustainable Heritage του UCL. Από το 2005 εργάζεται σε πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα. Έχει επιμεληθεί πρακτικά συνεδρίων και εκδόσεις και εξειδικεύεται στο cultural heritage and education management. Παράλληλα συμμετέχει εθελοντικά σε πολιτιστικά σωματεία και δράσεις με στόχο την ανάδειξη και προστασία των μνημείων.

Κατερίνα Παπαδοπούλου – Αναπληρωματικό μέλος

Η Κατερίνα είναι δικηγόρος και μέλος ΣΕΠ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων: από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΜΔΕ, Ελληνογαλλικό Πρόγραμμα «Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο»), το Πανεπιστήμιο Montesquieu Bordeaux IV (Master RechercheDroit Public Fondamental”) και τα Πανεπιστήμια Paris I-Paris XI (Master ProfessionnelDroit de lInnovation Technique”). Το 2015 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών ενώ η διατριβή της, «Η Προστασία του Πολιτιστικού Περιβάλλοντος σε Περίοδο Οικονομικής Κρίσης», εκδόθηκε από τη Νομική Βιβλιοθήκη. Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και εύχεται να διαδώσει με αυτόν τον τρόπο την αγάπη της για το πολιτιστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Γιάννης Παπαδημητρόπουλος – Αναπληρωματικό μέλος

Ο Γιάννης είναι πολιτικός επιστήμονας και πολιτιστικός διαχειριστής, απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MBA Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μεταπτυχιακού τίτλου Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς επί θεμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού – Τουρισμού Δημοφιλούς Κουλτούρας. Σημαντικό μέρος των κειμένων αυτών βρίσκεται συγκεντρωμένο στο βιβλίο «Εκεί που Προσγειώθηκε το Κοράκι: Κείμενα για τον Τουρισμό, την Πολιτιστική Διαχείριση και τη Φαντασία» (Εκδόσεις το Δόντι, 2017). Είναι συνιδρυτής της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Mosaic Culture & Creativity με έδρα την Πάτρα. Συμμετέχει στη διοργάνωση σεμιναρίων επιχειρηματικότητας και social media στην Αθήνα και στη Νότια Ελλάδα και συνεργάζεται σε διάφορα εκπαιδευτικά και ερευνητικά projects με ομάδες και φορείς στο πεδίο της Πολιτιστικής Διαχείρισης.

Σύνδεσμοι: LinkedIn | MOSAIC// Culture & Creativity

Mαρία (Μαριέττα) Παπακωνσταντίνου – Αναπληρωματικό μέλος

Η Μαριέττα αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Το 2013 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές  με τίτλο ‘ΜA in Heritage Management’,  πρόγραμμα που αποτελεί συνδιοργάνωση του Ο.Π.Α. και του Πανεπιστημίου Kent και είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Δ.Π.Π.Ν.Τ. του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη διαχείριση έργων με συμμετοχικές διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας στο χώρο της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς συνεργάστηκε με δημόσιους, ιδιωτικούς φορείς και πανεπιστήμια γύρω από θέματα διαχείρισης έργων με ευρωπαϊκή, εθνική  και ιδιωτική χρηματοδότηση. Στα άμεσα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται η χρήση των νέων τεχνολογιών και η ενεργοποίηση των συμμετοχικών διαδικασιών στην υπηρεσία της ανάδειξής της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής 


Σμαράγδα Τουλούπα


Η Σμαράγδα δουλεύει στον τουρισμό ως επαγγελματίας ξεναγός από το 1998, και προέρχεται από το χώρο της κοινωνιολογίας (ΒΑ) και της πολιτισμικής κληρονομιάς (ΜΑ, UCL 2006), όπου και ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της ΕΣΔΙΑΠΟΚ. Επίσης, από το 2012 ασχολείται με την εκπαίδευση ξεναγών σε τεχνικές ξενάγησης και ερμηνείας της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνεργάζεται ως διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (WFTGA) σε διάφορα projects εκπαίδευσης της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).
Σύνδεσμοι: Academia | LinkedIn

Ευαγγελία Πελεντρίδου
Η Ευαγγελία είναι πτυχιούχος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: MA in Museum Studies (University of Leicester) και MA in Heritage Management (University of Kent/ΟΠΑ). Από το 2008 συνεργάζεται με μουσεία και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων δράσεων, ενώ από το 2015 εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία πολιτισμού πeripatos, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.

Καλλιόπη Φουσέκη

Η Καλλιόπη σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά την εκπόνηση μεταπτυχιακού και διδακτορικού στην Πολιτιστική Διαχείριση (UCL 2008) εργάζεται ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο UCL Institute for Sustainable Heritage όπου διευθύνει το αντίστοιχο μεταπτυχιακό και ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της πολιτιστικής διαχείρισης. Έχει εργαστεί στο Μουσείο Ακρόπολης, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Museum of London και στο Science Museum. Έχει διδάξει πολιτιστική διαχείριση στο University of York και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, της Ελλάδας και της Βρετανίας.

Παλαιότερα μέλη ΔΣ - ΕΕ της ΕΣΔΙΑΠΟΚ
Χρήστος Λιάγκουρας
Δανάη Νάστου
Έλενα Παπαγιαννοπούλου. Σπούδασε Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο UCL (ΜΑ, Institute of Archaeology 2008). Έχει συνεργαστεί με μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς για την διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων και άλλων δράσεων. Έχει εργαστεί στην National Portrait Gallery και το Museum of London, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει εθελοντικά σε δράσεις με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτρια του διεθνούς, ανοιχτής πρόσβασης περιοδικού με κριτές AP: Online Journal in Public Archaeology.  
Γιάννης Πούλιος
Μαρία Σιεχατέ. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση στο University College London. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο UCL Institute for Sustainable Heritage. Η μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία επικεντρώθηκε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης και την ένταξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στο κτήριο του μουσείου. Η διατριβή της εξετάσε τις προοπτικές των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών καθώς και της πολιτιστικής διπλωματίας, στην επίλυση διαφορών που σχετίζονται με την ιδιοκτησία αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς και τα αιτήματα επαναπατρισμού τους, με απώτερο στόχο την εισήγηση διαπραγματευτικών εργαλείων στους επαγγελματίες στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης που έχουν ανάμειξη σε σχετικά ζητήματα.
Eλένη Τζουνοπούλου. Σπούδασε Πολιτιστική Διαχείριση στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών, με κατεύθυνση την «Διαχείριση Πολιτισμικών Πόρων» και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με ειδίκευση στο Πολιτιστικό Management (MSc Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με Μ.Κ.Ο. και πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων αναφορικά με την ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς.  Από το 2010 εργάστηκε σε πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας (Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων, Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας) ενώ σήμερα εργάζεται στην Ελευσίνα 2021, Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης στη θέση της Γενικής Γραμματείας - Συντονισμός έργου.

Νίκος Χατζηανδρέου. Είναι κάτοχος διδακτορικού στη Μοριακή Ιολογία (University of St. Andrews) και μεταπτυχιακού στη Διαχείριση Αρχαιολογικών Χώρων (UCL). Εργάστηκε για 10 χρόνια ως μεταδιδακτορικός ερευνητής σε Βρετανία, Αμερική και Ελβετία (περισσότερα στο LinkedIn). Το 2004 δημιούργησε και έκτοτε αναπτύσσει το AcropolisofAthens.gr, μία πρωτοβουλία για την επικοινωνία θεμάτων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και την υποστήριξη της επανένωσης των Γλυπτών της Ακρόπολης στην Αθήνα. Tο 2012 εκπόνησε μελέτη για την επίπτωση της αφαίρεσης των Γλυπτών της Ακρόπολης στην οικονομία της Αθήνας σήμερα, η οποία έλαβε διάκριση από το UCL. Aπό το 2017 εργάζεται στην Frontiers (Λωζάνη), έναν από τους μεγαλύτερους οίκους δημοσίευσης επιστημονικών άρθρων ανοιχτής πρόσβασης.