Ποιοί είμαστε

Μέλη Δ.Σ. της ΕΣΔΙΑΠOΚ
Το Δ.Σ. αποτελείται από 6 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη. Η θητεία του Δ.Σ. είναι διετής και τα μέλη του είναι επανεκλέξιμα. Αναλυτικές πληροφορίες για τις εκλογές, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες του Δ.Σ. θα βρείτε στο καταστατικό του Σωματείου.
Στέλιος Λεκάκης - Πρόεδρος 
Σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές (UCL 2005, Managing Archaeological Sites) εργάζεται ως σύμβουλος διαχείρισης στην Ελλάδα, εστιάζοντας σε βιώσιμες στρατηγικές διαχείρισης μνημείων σε νησιωτικά και αστικά περιβάλλοντα και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε αυτές (θεματικές του διδακτορικού του, Πανεπιστήμιο Αθηνών 2013). Συνεργάζεται με ΜΚΟ και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε διάφορα έργα πολιτιστικής πληροφορικής και ανασκαφές. Διδάσκει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πολιτιστική Πολιτική & Πολιτιστική Διαχείριση). Κατά τα έτη 2015-17 διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Newcastle σχετική με την αρχαιολογία, τον χαρακτηρισμό, την πρόσληψη και τη διαχείριση του τοπίου.
Συνεργασίες:

Καλλιόπη Φουσέκη - Αντιπρόεδρος
Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά την εκπόνηση μεταπτυχιακού και διδακτορικού στην Πολιτιστική Διαχείριση (UCL 2008) εργάζεται ως Λέκτορας στο UCL Institute for Sustainable Heritage όπου διευθύνει το αντίστοιχο μεταπτυχιακό και ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της πολιτιστικής διαχείρισης. Έχει εργαστεί στο Μουσείο Ακρόπολης, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Museum of London και στο Science Museum. Έχει διδάξει πολιτιστική διαχείριση στο University of York και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, της Ελλάδας και της Βρετανίας.
Προφίλ στο UCL

Σμαράγδα Τουλούπα - Ταμίας
Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στον τομέα Cultural Heritage Studies (ΜΑ, Institute of Archaeology, UCL 2006), ενώ παράλληλα εργάζεται στη βιομηχανία του τουρισμού ως διπλωματούχος ξεναγός για την Ελλάδα μετά το 1998 και την αποφοίτηση από τη Σχολή Ξεναγών Αθηνών, διεκπεραιώντας αλλά και σχεδιάζοντας προγράμματα για ξένους επισκέπτες σε όλη τη χώρα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη σχέση μεταξύ τουρισμού και ερμηνείας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισής της στην Ελλάδα.

Χριστίνα Νταλταγιάννη - Γραμματέας
Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Διαχείρισης Μνημείων. Είναι φοιτήτρια στο MSc Built Environment: Sustainable Heritage του UCL. Από το 2005 εργάζεται σε πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα. Έχει επιμεληθεί πρακτικά συνεδρίων και εκδόσεις και εξειδικεύεται στο cultural heritage and education management. Παράλληλα συμμετέχει εθελοντικά σε πολιτιστικά σωματεία και δράσεις με στόχο την ανάδειξη και προστασία των μνημείων.

Έλενα Παπαγιαννοπούλου - Τακτικό μέλος
Σπούδασε Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο UCL (ΜΑ, Institute of Archaeology 2008). Έχει συνεργαστεί με μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς για την διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων και άλλων δράσεων. Έχει εργαστεί στην National Portrait Gallery και το Museum of London, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει εθελοντικά σε δράσεις με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτρια του διεθνούς, ανοιχτής πρόσβασης περιοδικού με κριτές AP: Online Journal in Public Archaeology 
Προφίλ στο Academia 

Ευαγγελία Πελεντρίδου – Τακτικό μέλος
Eίναι πτυχιούχος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: MA in Museum Studies (University of Leicester) και MA in Heritage Management (University of Kent/ ΟΠΑ). Από το 2008 συνεργάζεται με μουσεία και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων δράσεων. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία πολιτισμού πeripatos, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.

Μαρία Σιεχατέ - Αναπληρωματικό μέλος
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση στο University College London. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο UCL Institute for Sustainable Heritage. Η μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία επικεντρώθηκε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης και την ένταξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στο κτήριο του μουσείου. Η διατριβή της εξετάζει τις προοπτικές των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών καθώς και της πολιτιστικής διπλωματίας, στην επίλυση διαφορών που σχετίζονται με την ιδιοκτησία αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς και τα αιτήματα επαναπατρισμού τους, με απώτερο στόχο την εισήγηση διαπραγματευτικών εργαλείων στους επαγγελματίες στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης που έχουν ανάμειξη σε σχετικά ζητήματα.
Email: maria.shehade.09@ucl.ac.uk 

Eλένη Τζουνοπούλου - Αναπληρωματικό μέλος
Aποφοίτησε από το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με κατεύθυνση την Διαχείριση Πολιτισμικών Πόρων. Από το 2014 είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος διαχείρισης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και στην Ομάδα Πολιτισμού και Επικοινωνίας AREA51. Παράλληλα, συνεργάζεται εθελοντικά με ΜΚΟ και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, με θέματα την ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς, με σημείο αναφοράς την συμμέτοχη των τοπικών κοινωνιών.
Προφίλ στο Academia

Νίκος Χατζηανδρέου - Αναπληρωματικό μέλος
Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής με 15ετή επιστημονική δραστηριότητα στη Μ. Βρετανία (University of St. Andrews, University of Liverpool), στην Αμερική (Harvard Medical School) και από το 2013 στην Ελβετία (Institute for Research in Biomedicine). Είναι κάτοχος των τίτλων PhD Molecular Virology και MA Managing Archaeological Sites. Το 2004 δημιούργησε και έκτοτε αναπτύσσει το AcropolisofAthens.gr, μία διαδικτυακή πρωτοβουλία με στόχο την επικοινωνία θεμάτων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, καθώς και την υποστήριξη της επανένωσης των Γλυπτών της Ακρόπολης στην Αθήνα. Σπούδασε διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς (ΜΑ Managing Archaeological Site, University College London). Το 2012 εκπόνησε μελέτη για την επίπτωση της αφαίρεσης των Γλυπτών της Ακρόπολης στην οικονομία της Αθήνας σήμερα (“The Economics of the Acropolis Sculptures”), η οποία έλαβε διάκριση από το πανεπιστήμιο UCL.

Προφίλ στο LinkedIn

Μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής

Μήνα Δραγούνη - τακτικό μέλος
Σπούδασε Διαχείριση Πολιτισμικών Πόρων (BA, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και Πολιτισμικές Σπουδές και Επιχειρηματικότητα (MSc, University of Nottingham). Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Institute for Sustainable Heritage του UCL. Η διατριβή της εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από συλλογικές διαδικασίες (local community participation). Παράλληλα ασχολείται ερευνητικά και με θέματα σχετικά με τα οικονομικά του τουρισμού (tourism economics) και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά (Annals of Tourism Research, Economic Modelling). 
Email: mina.dragouni.13@ucl.ac.uk