Σεμινάρια - Ομιλίες

Σε αυτήν την ενότητα μπορείτε να ενημερωθείτε για σεμινάρια, ομιλίες, εργαστήρια και άλλες σχετικές με τους σκοπούς μας εκδηλώσεις, καθώς και να βρείτε σχετικό υλικό.

4ος Κύκλος Ομιλιών για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2017-18

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017-

Στις 17 Νοεμβρίου συνεχίστηκε ο φετινός Κύκλος Ομιλιών της ΕΣΔΙΑΠΟΚ με την ομιλία του Δρ. Στέλιου Λεκάκη «Σε ποιον ανήκουν τα μνημεία; Μια ψηφιακή προσέγγιση», που φιλοξένησε στα γραφεία της στου Ψυρρή η Monumenta.
Στιγμιότυπο από την ομιλία (φωτό: Χρ. Νταλταγιάννη)

Η ομιλία ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει πολιτική στην Ελλάδα όσον αφορά την ψηφιοποίηση, παρά τις μεμονωμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα, η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα δημόσιο αγαθό, η αφήγησή της είναι υπόθεση ειδικών, και η ερμηνεία της καθιστά μια σαφή επιλογή. Μετά από μια ιστορική αναδρομή στη σχετική νομοθεσία από το 1834 μέχρι τις μέρες μας, διαπιστώθηκε ότι μια κύρια προτεραιότητα στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς υπήρξε η καταγραφή της. Το Ενιαίο Αρχείο Μνημείων, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, ο Διαρκής Κατάλογος, το Οδυσσεύς αποτελούν μέρος τέτοιου είδους προσπαθειών. Σε πολλές περιπτώσεις όμως η ψηφιακή πολιτική είναι αργή, υφίσταται περικοπές και δεν είναι προσβάσιμη σε όλους.

Στιγμιότυπο από την ομιλία (φωτό: Χρ. Νταλταγιάννη)


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει η Digital Agenda for Europe που ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες με γνώμονα κυρίως τον αντίκτυπο σε οικονομικό επίπεδο. Ο Στέλιος αναφέρθηκε στην ανοικτή βάση δεδομένων Arches, αλλά και στα πρότυπα σύστασης τέτοιων πλατφορμών (Heritage Inventory Standards). Βέβαια υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά ποιος τα κάνει και το ότι η πλειοψηφία αυτών των project δεν χρηματοδοτούνται μετά από μια περίοδο χρόνου, με αποτέλεσμα να μην είναι προσβάσιμα και θεατά, ή συμβατά με τις τεχνολογικές εξελίξεις. 


Στιγμιότυπο από την ομιλία (φωτό: Χρ. Νταλταγιάννη)


Από την άλλη πλευρά, τέτοιες προσπάθειες δημιουργούν ενεργούς πολίτες, πληθοπορισμό πληροφορίας (crowdsourcing), κουλτούρα συμμετοχής και συνεργασίας, καθώς και δημιουργία νέων αξιών για την πολιτιστική κληρονομιά. Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρθηκαν είναι οι καταγραφές που έγιναν και γίνονται στα προγράμματα Μνημεία Υπό Απειλή, Monumenta και η εφαρμογή Rescaper (υπό ετοιμασία). 
Ευχαριστούμε θερμά την Monumenta για την φιλοξενία, αλλά και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη συζήτηση που ακολούθησε.


Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017- 


Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου ένας ακόμη κύκλος ομιλιών από την ΕΣΔΙΑΠΟΚ ξεκίνησε με επιτυχία. Η ομιλία της Δρ. Νότας Πάντζου, «Μικρά μουσεία σε δύσκολους καιρούς. Τι κρύβει το μέλλον;» έλαβε χώρα στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη στην Αθήνα. Η Δρ. Πάντζου πραγματοποίησε αρχικά ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου υπό το πρίσμα της νεότερης ιστορίας με επίκεντρο το θεσμό της εξορίας και τις πολιτικές καταστολής στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια, παρουσίασε μέσα από την ομιλία της τις θεωρητικές προσεγγίσεις που σχετίζονται με τα «μικρά μουσεία» στο σήμερα. Με στόχο την εξέταση του γενικότερου πλαισίου δημιουργίας και διαχείρισης μουσείων μικρής κλίμακας αλλά μεγάλης κοινωνικο-πολιτιστικής αξίας επιτεύχθηκε μια εκ βαθέων συζήτηση, η οποία βασίστηκε σε ποσοτικά αλλά και ποιοτικά στοιχεία, προσωπικές εμπειρίες και απόψεις, τόσο της καθηγήτριας όσο και του κοινού. 
Στιγμιότυπο από τη ξενάγηση της Δρ. Πάντζου (φωτό: Ε. Τζουνοπούλου)
Τα συμπεράσματα που ανέκυψαν ως απόρροια της συζήτησης ανέδειξαν τη δυναμική των μικρών μουσείων, χάρη στην ευελιξία τους, στην εφευρετικότητά τους και στην ενισχυμένου αισθήματος συντήρηση που χαρακτηρίζει τα «μουσεία κοινότητας». Τονίστηκε επίσης η ανάγκη του εθελοντισμού σε μουσεία τέτοιας κλίμακας, η οποία έχει όμως και υψηλή ανταποδοτικότητα λόγω της ολιστικής και πολύπλευρης εμπειρίας που προσφέρει η συμμετοχή: στα μικρά μουσεία ο εθελοντής ασχολείται με πολλαπλές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να αποκτά μια συνολική κατανόηση των αναγκών ενός μουσείου και πώς αυτές συνδέονται. 

Εικόνες από την ομιλία της ΕΣΔΙΑΠΟΚ (φωτό: Σ. Τουλούπα)
 Παράλληλα επισημάνθηκε η σημασία της διάσωσης των μουσείων που πραγματεύονται ιστορικά τραυματικά γεγονότα, ειδικότερα αυτά του πρόσφατου παρελθόντος, καθότι αφενός επιτυγχάνουν την ευαισθητοποίηση του κοινού ενώ αφετέρου, ως τόποι «μνήμης», αποτρέπουν την απώθηση ή τη λήθη των τραυματικών μνημών ή ακόμη και τη χειραγώγηση μιας επιλεκτικά πολιτικοποιημένης μνήμης ολόκληρων γενεών.

Ευχαριστούμε θερμά την καλεσμένη ομιλήτρια, Δρ. Νότα Πάντζου, για την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία, το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη-Στράτη για την φιλοξενία, αλλά και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη συζήτηση που ακολούθησε.


3ος Κύκλος Ομιλιών για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2017

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017- 

Το Σάββατο 3 Ιουνίου, η ΕΣΔΙΑΠΟΚ στο πλαίσιο του 3ου κύκλου ομιλιών με γενική θεματική «Καλές πρακτικές διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς» φιλοξένησε την ομιλία των Δρ. Καλλιόπη Φουσέκη (Senior Lecturer in Sustainable Heritage, UCL) και του υποψήφιου διδάκτορα Πάνου Ανδρικόπουλου (UCL), με θέμα «Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη διερεύνηση της εμπειρίας των επισκεπτών σε μουσεία».


Στιγμιότυπο από την ομίλια της Δρ. Φουσέκη και του κ. Ανδρικόπουλου (φωτό: Χρ. Νταλταγιάννη).


Η ομιλία πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ερευνητικό πρόγραμμα για την επίδραση του φωτός στην εμπειρία των επισκεπτών στο Μουσείο Ακρόπολης. Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές Φραγκίσκο Τοπαλή (ΕΜΠ) και Ιωάννη Λυριτζή (Παν.Αιγαίου), αλλά και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας!

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017


Στιγμιότυπα από την ομιλία του κ. Ε. Παπούλια (φωτό: Ε. Παπαγιαννοπούλου).

Στο πλαίσιο του 3ου κύκλου ομιλιών με γενική θεματική «Καλές πρακτικές διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς» έλαβε χώρα και η ομιλία του κ. Ε. Παπούλια, προϊστάμενου του Τμήματος Μουσείων και Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Η διαχείριση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων ως μέσο για την απόδειξη και την βιωσιμότητα των πολιτιστικών οργανισμών».

Στην σύγχρονη εποχή που διακυβεύονται τα πάντα, οι πολιτιστικοί οργανισμοί, εν γένει, προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους και να πετύχουν την βιωσιμότητά τους. Το διαχειριστικό μοντέλο έχει αλλάξει ριζικά. Λίγα χρόνια νωρίτερα, οι οργανισμοί αναζητούσαν την ένταξή τους σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές τους, χωρίς την παραμικρή αγωνία για το τρόπο που θα λειτουργήσουν τελικά οι υποδομές αυτές. Στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής αβεβαιότητας οι χρηματοδοτήσεις έχουν γίνει πολύ δύσκολες, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και οι πολιτιστικοί οργανισμοί αδυνατούν να υπηρετήσουν τον σκοπό της ίδρυσής τους. 

Η ομιλία ανέλυσε το θεωρητικό μοντέλο Πολιτιστικών Δραστηριότητων Ενεργητικής Αντίληψης (ΠΔΕΑ) του Δρ. Γκαντζιά και συζήτησε τρόπους μέσα από τους οποίους οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να αποκτήσουν βιώσιμα χαρακτηριστικά μέσα από την δημιουργία εκ νέου πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Ευχαριστούμε θερμά τον καλεσμένο μας κ. Ευάγγελο Παπούλια και το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών για την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία, αλλά και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και συμμετείχαν στην συζήτηση που ακολούθησε. Τα θετικά σχόλια και η ενεργός συμμετοχή σας μας γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη!

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 -

«Ζωντανά Αρχαιολογικά Πάρκα: Πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης “ξεχασμένων” αρχαιολογικών χώρων και η συμβολή τους στις τοπικές οικονομίες»


Ά. Τσαραβόπουλος και Γκ. Φράγκου
Φωτογραφίες από την ομιλία (από την ΄Ελενα Παπαγιαννοπούλου και την Σμαρώ Τουλούπα)

Μία εξαιρετική και άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία σχετικά με την προστασία, αξιοποίηση, ανάδειξη και κοινωνικοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους ομιλητές όσο και τους συμμετέχοντες για την εκτενή και ουσιαστική συζήτηση που ακολούθησε, καθώς και για τα θετικά τους σχόλια. Τα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, όπως η αύξηση των θέσεων εργασίας αρχαιολόγων και συναφών επαγγελματιών χωρίς υπέρμετρη δημόσια δαπάνη, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αλλαγή της «αρνητικής» στάσης των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην αρχαιολογία και η συμβολή της αρχαιολογίας στη βιώσιμη ανάπτυξη απομονωμένων περιοχών της Ελλάδας, προκάλεσαν προβληματισμό και έναυσμα για γόνιμο διάλογο ενώ έδωσαν σε όλους μας όχι μόνο τροφή για σκέψη αλλά και ιδέες για δράση! 

Ευχαριστούμε επίσης την MOnuMENTA για την φιλοξενία.


2ος Κύκλος Ομιλιών για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2016

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 -

Βιωματικό εργαστήριο «Διαχειρίζομαι την ομάδα» από την ΕΣΔΙΑΠΟΚ και την ομάδα πολιτισμού πeripatos 

Κείμενο πρόσκλησης: 

Η ΕΣΔΙΑΠΟΚ στο πλαίσιο της διοργάνωσης ομιλιών και εργαστηρίων με γενική θεματική «Καλές πρακτικές διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς»,  σας προσκαλεί στο βιωματικό εργαστήριο «Διαχειρίζομαι την ομάδα» που παρουσιάζει η ομάδα πολιτισμού πeripatos.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας διαχειριστής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η συσπείρωση της ομάδας και η ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας, τόσο εσωτερικά, όσο και με άλλους εξωτερικούς και ειδικούς συνεργάτες. Ύστερα από μία σύντομη θεωρητική παρουσίαση, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο πρακτικές και διαδικασίες που βοηθούν και επιταχύνουν αυτόν τον σκοπό.


Ευχαριστούμε θερμά την Μαγική Αυλή για την φιλοξενία!

Φωτογραφία από το εργαστήριο:
Οι συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, συζήτησαν, πρότειναν, διαφώνησαν και
κατέληξαν
στο πώς είναι ο ιδανικός manager (από τη Μυρεύη Νάσιου).
 


Τετάρτη 18 Μαΐου 2015 - 

Κατεδαφίζονται κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα;


Φωτογραφία: Οικία Γαβαλά - Μάρπησσα Πάρου

Η ΕΣΔΙΑΠΟΚ συμμετέχοντας στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων υποδέχτηκε την Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγο και συντονίστρια της MONUMENTA, για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο: "Κατεδαφίζονται κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα;"  


Βέβαια η απάντηση ήταν θετική και προκάλεσε μια έντονη κι ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ευχαριστούμε την ομιλήτρια και τους παρευρισκόμενους καθώς και την MONUMENTA για τη φιλοξενία!
Φωτογραφία από την συζήτηση (από την Σμαρώ Τουλούπα)1ος Κύκλος Ομιλιών για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2015

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 -

The Parrhasian Heritage Park of the Peloponnesos: Greece's First Cultural Heritage Park 

Δρ. David Gilman Romano, University of Arizona

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του D. Romano εδώ.Κείμενο πρόσκλησης:

Since 2004 the Mt. Lykaion Excavation and Survey Project has been working towards the creation of Greece's first large scale cultural heritage park, encompassing parts of Arcadia, Messenia and Elis.A cultural heritage park implies that the natural landscape will be protected and the cultural and historical aspects of the area will be highlighted and preserved. The Parrhasian Heritage Park of the Peloponnesos includes an area of ca. 600 square km. including aspects of two important rivers of the Peloponnesos, the Neda and the Alpheios, famous mountains including Mt. Lykaion, villages and farms, flora and fauna and in addition 9 ancient sanctuaries and 4 ancient cities. The idea of the Park is to link these important natural and cultural elements by means of a series of trails to provide tourists and interested visitors the means to enjoy the beautiful landscape. Since 2011 the Parrhasian Heritage Park Field School has been initiated by the Mt. Lykaion Excavation and Survey Project to promote the creation of the Park by means of teaching Greek and US students about European cultural heritage parks and to encourage the students to become actively involved in the creation of the Parrhasian Heritage Park of the Peloponnesos.


Ευχαριστούμε θερμά την Monumenta και την Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «ΗΩΣ» για την φιλοξενία!


Φωτογραφία από την συζήτηση που ακολούθησε (από την Σμαρώ Τουλούπα)Σάββατο 2 Μαΐου 2015 -

Μέθοδοι χαρτογράφησης και ανάλυσης εμπλεκομένων φορέων (stakeholders) στην πολιτιστική διαχείριση 

Δρ. Καλλιόπη Φουσέκη, ΜΑ Μαρία Σιεχατέ, UCL

Κείμενο πρόσκλησης:
Ένα από τα πρώτα βασικά στάδια στην ανάπτυξη πλάνων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η χαρτογράφηση των εμπλεκομένων φορέων και η ανάλυση των αξιών που προσδίδουν σε έργα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέθοδοι και εργαλεία ανάλυσης εμπλεκομένων φορέων έχουν αναπτυχθεί από διάφορα επιστημονικά πεδία, τα οποία συχνά υιοθετούνται σε έργα πολιτιστικής διαχείρισης χωρίς κριτική προσέγγιση με αρνητικές συνέπειες (π.χ. κλιμάκωση συγκρούσεων, καθυστερήσεις στην εκπλήρωση του έργου). Μέσα από μελέτη περίπτωσης, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο αυτό είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν διαφορετικές μεθόδους από ποικίλα επιστημονικά πεδία. Ακολούθησε κριτική συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισης και σύζευξης αντικρουόμενων αξιών των εμπλεκόμενων φορέων.

Ευχαριστούμε θερμά το Βρυσάκι για την φιλοξενία!
Στιγμιότυπα του τρίτου Σεμιναρίου της ΕΣΔΙΑΠΟΚ:
Η Καλλιόπη Φουσέκη και
η Μαρία Σιεχατέ μας μίλησαν για τον εντοπισμό
και τα μοντέλα οργάνωσης μετόχων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 -

Δημόσιο, ιδιωτικό ή κοινό αγαθό; Η πολιτιστική κληρονομιά ως πολιτικό διακύβευμα

ΜΑ Στέλιος Λεκάκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών


Φωτογραφία από το σεμινάριο (από την Έλενα Παπαγιαννοπούλου)


Κείμενο πρόσκλησης:

Το ερώτημα "σε ποιον ανήκει η πολιτιστική κληρονομιά;" (who owns cultural heritage?) εμφανίζεται στη βιβλιογραφία τη δεκαετία του 1980 όχι τόσο για να απαντηθεί, αλλά για να απεικονίσει την εντεινόμενη συζήτηση σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο, σχετικά με το δικαίωμα και τη δυνατότητα διαχείρισης του πολιτιστικού αγαθού. Στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης και της ανάγκης ανταποδοτικότητας των δημόσιων πόρων, το ίδιο ερώτημα -κατά βάση πολιτικό- επανέρχεται δυναμικά μέσα από τις πρόσφατες προτάσεις ιδιωτικοποίησης της εκμετάλλευσης της πολιτιστικής κληρονομιάς (Νεμέα) και του ανασκαφικού τουρισμού (Μεσσήνη κ.α.). Στο σεμινάριο αυτό συζητήθηκε η ιστορικότητα του ζητήματος της ιδιοκτησίας στην Ευρώπη, οι προκύπτουσες κοινωνικές και οικονομικές ερμηνείες των μνημείων και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, που ουσιαστικά διαμορφώνουν μια νέα υφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ευχαριστούμε θερμά την Monumenta και την Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «ΗΩΣ» για την φιλοξενία!

Φωτογραφία από το σεμινάριο (από την Σμαρώ Τουλούπα)
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 -


Προς ένα καινοτόμο μοντέλο διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς: Το παράδειγμα των Μετεώρων

Δρ. Ιωάννης Πούλιος, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Κείμενο πρόσκλησης:

Το διαδραστικό αυτό σεμινάριο εστίασε σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας ήταν η διαχείριση του χώρου των Μετεώρων, με έμφαση αφενός στη σύνδεση θρησκευτικής χρήσης, αρχαιολογικής προστασίας και τουριστικής ανάπτυξης και αφετέρου στην πολιτιστική πολιτική σε τοπικό, κρατικό και διεθνές επίπεδο (τα Μετέωρα είναι μνημείο της UNESCO). Ο δεύτερος άξονας ήταν τα μοντέλα (δηλ. οι συστηματικές θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές μεθοδολογίες) για την διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς διεθνώς.


Ευχαριστούμε θερμά την Monumenta και την Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «ΗΩΣ» για την φιλοξενία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου