Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Πρόσκληση: Παρουσίαση του συγγράμματος «Η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος σε περίοδο οικονομικής κρίσης» από την Δρ. Κ. Παπαδοπούλου



Με χαρά σας προσκαλούμε στην εναρκτήρια ομιλία του 5ου κύκλου ομιλιών της ΕΣΔΙΑΠΟΚ, όπου θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε την Δρ. Κατερίνα Παπαδοπούλου. Η Δρ. Παπαδοπούλου θα παρουσιάσει την πρόσφατη μελέτη της σχετικά με το νομικό πλαίσιο προστασίας του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας. Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ του κοινού και της συγγραφέως αλλά και το κόψιμο πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Σχετικά με το βιβλίο

Θα περίμενε κανείς ότι στην Ελλάδα η πρόσφατη οικονομική κρίση θα δυσχέραινε την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Απεναντίας, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η νομοθεσία και οι δικαστικές αποφάσεις συνέχισαν να είναι προστατευτικές για το πολιτιστικό περιβάλλον. Στο δικαίωμα στο πολιτιστικό περιβάλλον όμως είχαν ήδη, πριν από την εποχή της οικονομικής κρίσης, επιβληθεί διοικητικοί περιορισμοί. Με την παρούσα μελέτη αναδεικνύονται αυτοί οι διοικητικοί περιορισμοί, οι οποίοι δεν φαίνεται να σχετίζονται με την οικονομική κρίση, ενώ προτείνονται μέτρα για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος  - μέτρα τα οποία δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορούν να καλυφθούν από Ευρωπαϊκούς πόρους. Η πιο σημαντική συμβολή όμως αυτής της μελέτης είναι η πρόταση μέτρων δια των οποίων το πολιτιστικό περιβάλλον θα συμβάλει σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση

Η παρουσίαση θα διεξαχθεί την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, στις 18.30 στο Βρυσάκι (Βρυσακίου 17, Πλάκα). Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, παρακαλείστε να δηλώσετε συμμετοχή έγκαιρα, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:


Από το 2015, η ΕΣΔΙΑΠΟΚ διοργανώνει συστηματικά ομιλίες και εργαστήρια γύρω από επίκαιρα ζητήματα του ευρύτερου πεδίου της πολιτιστικής διαχείρισης. Οι εκδηλώσεις αυτές απευθύνονται τόσο σε ειδικούς και επαγγελματίες όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Συμβολικό κόστος συμμετοχής: 3 ευρώ (καταβάλλεται κατά την προσέλευση) / ΔΩΡΕΑΝ για τα μέλη της ΕΣΔΙΑΠΟΚ

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου είναι δικηγόρος και μέλος ΣΕΠ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων: από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΜΔΕ, Ελληνογαλλικό Πρόγραμμα «Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο»), το Πανεπιστήμιο Montesquieu Bordeaux IV (Master Recherche ‘Droit Public Fondamental’) και τα Πανεπισήμια Paris I-Paris XI (Master Professionnel ‘Droit de l’ Innovation Technique’). Το 2015 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών ενώ η διατριβή της, «Η Προστασία του Πολιτιστικού Περιβάλλοντος σε Περίοδο Οικονομικής Κρίσης», εκδόθηκε από τη Νομική Βιβλιοθήκη. Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και εύχεται να διαδώσει με αυτόν τον τρόπο την αγάπη της για το πολιτιστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό. Το Νοέμβριο του 2018 εξελέγη αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της ΕΣΔΙΑΠΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου