Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Το δελτίο ελεύθερης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία στους πολιτιστικούς διαχειριστές είναι πλέον γεγονός!

Η ΕΣΔΙΑΠΟΚ χαιρετίζει την απόφαση υπ. αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/591722/12422 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 3976/31.10.2019 σύμφωνα με την οποία οι πτυχιούχοι και κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων Σχολών και Τμημάτων Πολιτιστικής Διαχείρισης και Μουσειακών Σπουδών μπορούν να αποκτήσουν δελτίο ελεύθερης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο. 
Για την έκδοση του Δελτίου με τριετή ισχύ και δικαίωμα ανανέωσης θα πρέπει να απευθυνθείτε στις αρμόδιες Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία). Εκεί θα συμπληρώσετε έντυπο αίτημα (που λαμβάνεται από το Πρωτόκολλο) προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά: αίτηση, τίτλο σπουδών και δύο φωτογραφίες.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΣΔΙΑΠΟΚ είχε επισημάνει από το 2015 την ανάγκη ελεύθερης εισόδου σε χώρους και μουσεία για τους πολιτιστικούς διαχειριστές, ως μία από τις σημαντικές εκκρεμότητες στο πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων στον κλάδο και είχε απευθυνθεί σχετικά στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 
Πρόκειται για μια μικρή «νίκη» που μας υπενθυμίζει τα πολλά που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια (δηλ. οργάνωση επαγγέλματος πολιτιστικού διαχειριστή, διεύρυνση αναγνώρισης εξειδίκευσης στο ΥΠΠΟΑ, ΚΑΔ Εφορείας, συνεργασία πανεπιστημιακών τμημάτων πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα, επαγγελματικός προσανατολισμός, εστιασμένη εκπαίδευση κ.ά.)
Το ΔΣ και τα μέλη της ΕΣΔΙΑΠΟΚ θα συνεχίσουν να εργάζονται μεθοδικά για αυτούς τους σκοπούς, παρεμβαίνοντας στον δημόσιο λόγο, διεκδικώντας εκ μέρους όλων των φοιτητών και εργαζομένων στο πεδίο και προβάλλοντας καλές πρακτικές για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. 

Η στήριξη όλων των συναδέλφων έχει ιδιαίτερο βάρος και σημασία για μας. Άλλωστε, σκοπός της Eταιρείας είναι να δώσει φωνή σε όλες κι όλους εκείνες/ους που ασχολούνται με τον κλάδο της διαχείρισης και αναζητούν ένα βιώσιμο μέλλον τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Γίνε μέλος εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου