Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

4ος κύκλος ομιλιών για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς: Απολογισμός της πρώτης ομιλίας και πληροφορίες για την ομιλία της 17ης Νοεμβρίου


Στις 21 Οκτωβρίου, άνοιξε με επιτυχία ο 4ος κύκλος ομιλιών της ΕΣΔΙΑΠΟΚ για το 2017-2018, με γενική θεματική τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς στην σύγχρονη εποχή. Καλεσμένη μας ήταν η Δρ. Νότα Πάντζου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Μικρά μουσεία σε δύσκολους καιρούς. Τι κρύβει το μέλλον;». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Σας περιμένουμε στη 2η ομιλία του Κύκλου από τον Δρ. Στέλιο Λεκάκη (Πανεπιστήμιο Newcastle, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, ώρα 17.30 στα γραφεία της MONUMENTA (Παλλάδος 21, Ψυρρή, Αθήνα). Η εισήγηση θα έχει τίτλο «Σε ποιον ανήκουν τα μνημεία; Μια ψηφιακή προσέγγιση». 

Υπενθυμίζουμε ότι οι ομιλίες της ΕΣΔΙΑΠΟΚ είναι ανοικτές στο κοινό (συμβολική συνεισφορά 3 ευρώ, δωρεάν για τα ταμειακά ενήμερα μέλη του Σωματείου). Ωστόσο, επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, παρακαλείστε θερμά να κάνετε κράτηση μέσω του eventbrite.

Λίγα λόγια για την ομιλία

Από τη δεκαετία του 1980 ένα σημαντικό μέρος της βιβλιογραφίας πολιτιστικών σπουδών προσανατολίστηκε στην επίλυση του -μάλλον αδιέξοδου- γρίφου περί ιδιοκτησίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναπτύσσοντας ουσιοκρατικά ή περισσότερο θεωρητικά επιχειρήματα. Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρώπη, σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, αν και δεν προσέφεραν πολλά στον εμπλουτισμό των προβληματισμών δημιούργησαν τις προϋποθέσεις, ώστε αυτοί να θεωρηθούν από διαφορετική σκοπιά και εν πολλοίς να ξεπεραστούν εν τοις πράγμασι. 

Η παρούσα ανακοίνωση θα εξετάσει το ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο του κεντρικού ερωτήματος, συζητώντας ιδιαίτερα το πεδίο των ψηφιακών εφαρμογών που κατακλύζουν πλέον την πολιτιστική επικοινωνία και ευρύτερα τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου